Dezvoltare personală

O povestioară!

În urmă cu peste cincisprezece ani, eram la țară, într-o zonă de munte, într-o casă de munte. Era primăvară, în luna mai. De câteva zile ploua de zor. Eram pe afară cu stăpânul casei învecinate. Apa curgea șuvoi spre casa lui. Stând de vorbă, mai sus de casa lui, în joacă, cu cantul cizmei facem un mic șanț de deviere a apei. Am văzut că apa și-a schimbat ușor cursul, îndreptându-se spre direcția opusă casei. Am luat două sape și am dat apei „o mână de ajutor” să curgă spre altă direcție decât casa omului. A fost o treabă de 30 de minute de lucru. Multă vreme nu am mai fost prin acele locuri. La o vizită, după câțiva ani, am constatat că șanțul nostru devenise un mic canal colector de apă. Apa a lucrat ea singură. Canalul colector se îndrepta, ocolind casa, mai jos de nivelul acesteia și se vărsa într-un alt canal, ceva mai mare. Acolo, omul își construise un bazin colector de apă, simplu, din piatră, un fel de fântână adâncă doar de doi metri, în care era continuu apă. Cu acea apă uda zarzavaturile și florile. Uneori se mai adăpau și animalele.
Și doar ne-am jucat puțin, cu cantul cizmei și am săpat treizeci de minute ....

Ce ușor se poate construi o Cale!
…și Dezvoltarea Personala este o cale a fiecăruia din noi, doar că o văd ca și o Cale a Acțiunii.
Mintea se reprogramează continuu și în urma acestei reprogramări se desfășoară acțiuni cu REZULTATE. Aceasta consider că este esența Dezvoltării Personale: REZULTATELE!!
În Dezvoltarea Personală sunt vizate următoarele:
a.) evaluarea proprie și îmbunătățirea clarității mentale;
b.) abilitățile proprii în relațiile sociale și interpersonale;
c.) direcții strategice coerente pentru viața profesională și cea personală;
d.) obiective de atins și acțiuni de desfășurat.

Ce nu este Dezvoltare personală este foarte important de știut:
a.) Dezvoltarea personală nu constă în a citi cărți. E minunat să citești cărți! Gradul de cultură, viața spirituală sunt, fără discuție, influențate favorabil de citit. După citirea unei cărți de Dezvoltare Personală, facem planuri. E minunat! Dar nu suficient!
b.) Participarea la cursuri de Dezvoltare Personală nu înseamnă dezvoltare personală! E minunată acumularea de cunoaștere! De la fiecare curs ieșim cu idei, cu noi viziuni…etc. Dar nu e suficient!
c.) A citi blogurile și site-urile cu tema Dezvoltarea Personală nu înseamnă dezvoltare personală! Nu discutăm de calitatea celor prezentate pe site-uri și webloguri. O admitem ca fiind bună. Dar cât la sută este prezentare din propriile experiențe? Și din experiențe se poate învăța, deoarece orice experiență reală este autentică. Dar oare ești ghidat înspre experiențe proprii?

d.) Filmele motivaționale, dictonurile, enunțul unor principii de viață, citatele, proverbele nu înseamnă dezvoltare personală.
e.) Gândidea pozitivă nu este dezvoltare personală! Foarte mulți gândim pozitiv, dar stăm pe loc, nu evoluăm, nu ne dezvoltăm. Aceasta deoarece …doar gândim pozitiv!

În centrul Dezvoltării Personale trebuie adusă ACȚIUNEA care va fi întotdeauna urmată de REZULTATELE ei! În acest mod se construiesc EXPERIENȚELE proprii. Asta înseamnă să trăiești în mod continuu acțiunile pe care le întreprinzi și să te integrezi permanent în ceea ce faci, să te veghezi la ceea ce simți, astfel încât ca prin practică să înveți să simți empatia, recunoștința, iubirea, bucuria, devotamentul, stresul și ceea ce ești în continua ta evoluție cotidiană.
În fond, Dezvoltarea Personală înseamnă REZULTATE, Iar noi nu putem fi altfel decât o pot arăta rezultatele.

De-a lungul vieții am întâlnit foarte mulți oameni cu un potențial deosebit, cu valențe, aptitudini, competențe, cunoștințe, dar nu au avut rezultate. Potențialul și rezultatele nu trebuie confundate. Doar rezultatele vor conduce la creșterea încrederii în propria persoană, atât pe termen mediu cât și pe termen lung. ACȚIUNILE aduc întotdeauna rezultate!

Vă aștept cu drag la întâlnirile de consiliere în dezvoltare personală!