Reiki

Reiki cu principiile

”Întocmai astăzi nu mă enervez,
Întocmai astăzi nu mă îngrijorez,
Îmi respect părinții, profesorii și pe cei mai în vârstă,
Îmi câștig pâinea prin muncă cinstită,
Respect și iubesc tot ceea ce este viu.”

Acestea sunt principiile REIKI! Înainte de orice activitate REIKI, să enunțăm principiile!

REIKI USUI SHIKI RYOHO

REIKI tradițional (REIKI USUI SHIKI RYOHO) este o metodă energetică japoneză, o cale spirituală, care ajută la dezvoltarea personalității și la echilibrarea în planul fizic, emoțional, spiritual al individului prin canalizarea Energiei Universale/ Vitale.

Scopul acestei metode energetice este să ne dea vitalitatea, să ne relaxeze, să reducă stresul și să îmbunătățească calitatea vieții noastre prin dezvoltarea personalității și prin echilibrarea noastră pe plan energetic, fizic, emoțional, mental și spiritual.

Beneficiile Reiki sunt: dezvoltarea personalității, echilibrarea diferitelor nivele energetice ale corpului, stimularea funcțiilor organismului, intensificarea eliminării toxinelor din corp, reducerea durerilor, depășirea situațiilor psihice dificile, a stărilor de stres și de frică, dezvoltarea relațiilor interumane, dezvoltarea creativității și intuiției, autocunoașterea.


Expresia REIKI este o combinaţie a două kanji (silabe);

– REI – însemnând universal, cosmic, divin, spiritual, vital, iubire necondiţionată, 

– KI – având înţelesul de energie, vibrație, forţă vitală omniprezentă. Combinând aceste două silabe putem înţelege sensul adevărat al Reiki: Energie Spirituală, Energie Universală, Forţă Vitală Universală, Iubire Necondiţionată,

 

Ce nu este REIKI?

Reiki nu este o dogmă pentru că nu are interdicții sau condiționări.

Nu este o religie pentru că acceptă orice formă de manifestare a credinței și are la bază iubirea necondiționată care se regăsește în toate marile religii, fiind esențială și în creștinism.Religia este o formă de exprimare a credinței.

Nu este medicinăUSUI SHIKI RYOHO este o metodă care completează procedura de îngrijire medicală, nu este o alternativă și nu înlocuiește actul medical. În SUA și Europa sunt mai multe instituții medicale unde se practică medicina integrativă. Aici, practica REIKI este solicitată pentru pacienți, deci nu este nimic misterios, ascuns sau magic în REIKI. Reiki este o metoda complementara recunoscuta oficial de Organizația Mondială a Sănătății.

Nu este magie, minune, panaceu. Este o tehnică energetică utilizată în lume de mai multe milioane de persoane pentru atingerea stării de sănătate și echilibru pe toate planurile.


Practica REIKI și medicina

Doamna Pamela Miles, medic si practicant Reiki de 28 de ani din New York, a scris mai multe articole legate de integrarea practicii REIKI cu medicina. Cu permisiunea Doamnei Pamela Miles, 8 din aceste articole au fost traduse de profesorii REIKI din ARU și postate în limba română pe site-ul autoarei.

Cele 8 articole în limba română, cu titlurile de mai jos pot fi accesate la adresa https://reikiinmedicine.org/roman/.

 1. How Reiki treatment helps Doctors/ Cum poate fi de ajutor tratamentul Reiki medicilor
 2. Effects of Reiki on Autonomic Activity Early after Acute Coronary Syndrome/ / Efectele Reiki asupra activitatii sistemului autonom dupa un sindrom coronarian acut
 3. Reiki at the NIH’s Clinical Center – Reiki is used by the Pain and Palliative Care Service to relieve pain and suffering of patients enrolled in clinical research trials/ Serviciul de ingrijire paliativa al Institutului National al Sanatatii (NIH) include Reiki
 4. Reiki for Mind, Body and Spirit Support of Cancer Patients/ Reiki pentru mintea, trupul și suportul spiritual al pacienților care sufera de cancer
 5. Reiki in hospitals / Reiki in spitale
 6. Reiki in Portsmouth Regional Hospital / Reiki in Spitalul Regional 
 7. Reiki for Sustainable Health Care/ Reiki pentru ingrijirea durabila a sanatatii
 8. How does Reiki help/ Cum poate Reiki ajuta

REIKI este o tehnică de  reducere a stresului, de relaxare şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii prin utilizarea unor metode de accesare a energiei universale (energie denumită şi qi, ki sau prana) care poate fi atrasă spre sine sau spre o altă persoană în scopuri benefice. Această tehnică ne oferă posibilitatea de a ne mări  capacitatea şi să ne dezvoltăm relaţia cu această energie universală, aducând corpul şi mintea pe aceeaşi lungime de undă cu Energia Vitală Universală.

Reiki este o metodă de dezvoltare a personalităţii bazată pe iniţiere, o cale spirituală, şi o formă de tehnică energetică care ajută la restabilirea echilibrului fizic, emoţional şi spiritual.

Principalele beneficii ale practicii REIKI:

 • echilibrarea energiilor organismului, 
 • reducerea stresului şi a tensiunilor emoţionale prin echilibrarea sistemului nervos,
 • echilibrarea planurilor fizic, emoţional şi mental, 
 • înlesnirea detoxifierii şi a purificării corpului, 
 • dezvoltarea gândirii şi a viziunii pozitive, 
 • dezvoltarea gândirii logice şi a creativităţii, 
 • integrarea intuiţiei cu raţiunea.

Reiki a fost elaborat de către Mikao Usui , care s-a născut în satul Taniai în 1865 (acum oraşul Mijama). A studiat diferite practici si discipline orientale. Trecând prin multe experienţe, Usui şi-a descoperit scopul vieţii, „Anshin Ritsumei”, adică ”Spiritul tău să fie în stare de pace totală, fiind conştient de ceea ce trebuie să faci cu viaţa ta, neperturbat de nimic” și pentru asta a meditat 21 de zile pe muntele Kurama, aflat la 12 km de Kyoto. În anumite surse se menționează că Usui, inițial, a început să predea metoda denumită TEATE sau vindecarea cu mâna. Numele venea de la ceea ce făceau şi nu de la cunoştinţele predate teoretic. Aceste metode au fost premergătoare metodei USUI REIKI RYOHO

Mikao Usui a introdus 5 principii de viaţă, pe care le respectă toţi practicanţii.

In Japoneză

Citirea fonetică a textului în limba japoneză:
Shofuku no hiho,
Manbyo no reiyaku.
Kyo dake wa:
      Ikaru na,
      Shinpai su na,
      Kansha shite,
      Gyo wo hageme,
      Hito ni shinsetsu ni.
Asayu gassho shite kokoro ni nenji,
Kuchi ni tonae yo.
Shinshin kaizen.
Usui Reiki Ryoho.
Choso Usui Mikao

Traducerea în limba engleză:
The secret art of inviting happiness,
The miraculous medicine for all diseases.
At least for today:
 Do not be angry,
     Do not worry,
     Be grateful,
     Work with diligence,
     Be kind to people.
Every morning and evening, join your hands inmeditation
State in your mind and chant with your mouth.
For improvement of mind and body.
Usui Reiki Ryoho.
The founder, Mikao Usui.

În școala noastră promovăm principiile în următoarea formă:

 1. Întocmai azi nu mă enervez.
 2. Întocmai azi nu mă stresez.
 3. Îmi respect părinţii, profesorii şi pe cei mai în vârstă.
 4. Îmi câştig pâinea prin muncă cinstită.
 5. Simt respect şi dragoste faţă de tot ceea ce este viu.

Altă variantă de traducere a principiilor Reiki : Doar astazi nu o să mă enervez, nu-mi fac griji, sunt recunoscător, mă preocupă karma mea, o să fiu amabil cu toţi.

Etica Reiki se bazează pe simplitate, modestie, compasiune, respect, sinceritate și neîncălcarea “liberului arbitru” iar practica Reiki începe prin aplicarea zilnică a celor cinci Principii Reiki.

Usui a avut mai mulţi discipoli, printre care și Chujiro Hayashi, care ulterior a acordat gradul de maestru D-nei Hawayo Takata. Hawayo Takata are meritul că a adus această linie Reiki din Japonia în Occident. Astfel, Reiki a devenit o tehnică energetică recunoscută pe plan mondial.

Cu Reiki (traditional si autentic) se poate face doar bine pentru că nu este implicată voința, ci se manifestă voința Universului. Mikao Usui Sensei a spus: “Caracteristica REIKI RYOHO este de a se adapta la natură, ceea ce împiedică folosirea lui împotriva sa.  În asemenea cazuri nu va funcţiona, nu radiază.”

Practic și predau REIKI USUI SHIKI RYOHO tradițional și autentic, așa cum l-am preluat de la maestrul nostru Eniko Simon pe linia de inițiere prezentată.

Activitatea o desfășurăm sub auspiciile ASOCIAȚIEI REIKI USUI din Brașov, al cărui membru sunt. De asemenea practic și predau Exercițiile DENTO REIKI așa cum au fost preluate de maestrul nostru și confirmate de Sensei Hiroshi Doi din Japonia.

Vă aștept cu drag la curs și la practică!